2014. március 19., szerda

Életmódváltás/diéta (-8 kg)

Már egy éve halogatom ezt a posztot, - bár én sem értem miért - most viszont eljött az ideje, hogy végre megírjam a sokatok által várt bejegyzést. Rengetegen kértek tőlem tanácsot ezzel a témával kapcsolatban, ezért is remélem, hogy hasznát veszitek majd az itt leírtaknak. :)
Először is még itt az elején kihangsúlyoznám, hogy én nem vagyok dietetikus, vagy bármilyen szakértője ezeknek, csak leírom, hogy nekem mi az ami bevált és, hogy hogyan sikerült lefogynom 8 kg-ot.
A teljes bejegyzésért kattintsatok tovább!

I. ÉTKEZÉS
Ezzel kezdeném, mert úgy gondolom ez az alapja az egésznek. Ha tehetitek napi 5x egyetek kis adagokat, a reggelit soha ne hagyjátok ki, az a legfontosabb étkezés. Azt a hülyeséget pedig felejtsétek el mindörökre, hogy 6 után nem szabad enni. Ez így nem igaz, csak lefekvés előtt 3 órával már ne egyetek. Először is lássuk, hogy mi van a tiltólistán.
CUKOR: A cukor méreg és durva függőséget tud okozni, ezt sajnos saját magamon tapasztaltam. A szervezetnek semmi szüksége nincs rá. Semmi édesség nem fér bele, még reggel sem, vagy akkor, ha rossz kedved van. Ha fogyókúrázol muszáj ezt betartani, mert ha csak egyszer is elcseszed, akkor borul az egész. Kb 2-3 hét kell, de inkább egy hónap, hogy a szervezeted hozzászokjon, hogy nem eszel cukrot, és kevésbé kívánja. Igen, addig meg fogsz őrülni, én pl a második héten konkrétan sírva fakadtam egy túrós rétesért, de hát valamit valamiért. Hisztis leszel, ideges és mindenen el fogod sírni magad, de megéri.

LISZT: Semmi péksüti és semmi kenyér, ezekben van kb a legnagyobb mennyiségű szénhidrát. Én szoktam kenyeret enni, de csakis teljes kiőrlésűt, és nagyon kis mennyiségben. A közeljövőben pedig tervezem majd elkészíteni itthon EZT.

Amiket én eszem, és ajánlok (nem csak) a fogyókúra alatt:
GYÜMÖLCSÖK: Köztudott, hogy nagyon egészségesek és finomak is, ezért a diéta alatt főleg a legjobb barátaid lesznek, de csakis délelőtt, mivel nem szabad elfelejteni, hogy a sok vitamin mellett rengeteg cukor is van bennük. Banánt és szőlőt csak ritkán egyetek, mert nagyon magas a cukor és kcal tartalma. Azt pedig remélem mondanom sem kell, hogy a gyümölcslevek (Cappy és társai) rohadtul egészségtelenek, és jó ha van bennük 12% gyümölcs. Tele van színezőanyagokkal és cukorral, amióta az eszemet tudom teljes mértékben ezek ellen vagyok, és nem győzöm mindenkinek hangsúlyozni, hogy mennyire pocsék az, amit isznak.

ZÖLDSÉGEK: Minden mennyiségben! Köretnek a legjobbak, de bármikor bármivel ehetitek ezeket.

HÚSOK: Csirke-és pulykamell, valamint halak. A lazac a legkirályabb, bár nagyon drága, rajta kívül pedig még szoktam enni hekk-et és tonhalat. Természetesen mindezt panír nélkül olívaolajon vagy kókuszzsíron kisütve.

MAGVAK: Ezekkel csak óvatosan, mert magas a kcal tartalmuk, de egy fél maroknyi mehet, mert amúgy egészségesek. A magvak alatt a diót és a mandulát értem, a többit csak elvétve. Tipp: enyhén pirítsatok meg egy kis hasított mandulát vagy apróra tört diót, majd szórjátok rá a natúr csirkemellre. Isteni íze lesz! :)

Egyéb ételek, amiket ettem a fogyókúra alatt (és azóta is eszek): lencsefőzelék, spenót, sóska, tökfőzelék, borsófőzelék, light túró, light sajt (tolle), tojás, natúr müzli, barna rizs, tofu, ritkán 1,5%-os tej. Hirtelen ennyi jutott eszembe, de nem csak ezeken élek, mert úgy nem tudnám tartani ezt az életmódot.

Szeretném még figyelmetekbe ajánlani a Foodpanda nevű online ételrendelős oldalt, ahol olyan fogások is találhatók, amik egy egészséges étrendben megállják a helyüket. Sokaknak sajnos idejük sincs főzni, nekem is vannak ilyen napjaim, ilyenkor pedig egyszerűbb és gyorsabb rendelni valami finom salátát, mint késő délután fáradtan nekiállni főzni. Néha mindenkinek belefér egy ilyen apró kényeztetés. :)

Lefotóztam nektek pár "alapkaját", amik számomra nélkülözhetetlenek. Az életmódváltás/fogyókúra sem jár mindig kínszenvedéssel, senki nem mondja már nekem, hogy a képen lévő ételek nem néznek ki jól. Nagy kedvencem amúgy a light túró málnával elkeverve. és kiskorom óta megőrülök minden tojásos reggeliért.


II. EDZÉS
A fogyáshoz és a szép eredmény eléréséhez a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. Hetente legalább 3x, de inkább 4x eddzetek. Én heti 5-6x edzem, általában elmegyek futni, aztán hazajövök és ugrókötelezem kicsit, vagy hulahoppkarikázom és erősítek is.

FUTÁS
A futásról annyit hagy jegyezzek meg, hogy mindig is örök ellenségem volt, de mára már mondhatni megszerettem. Először 5 perc után végem volt, de fél évre rá már képes voltam másfél órát futni megállás nélkül. :) Nekem ez úgy sikerült, hogy nagyon gyakran, szinte minden nap futok, és mindig megpróbáltam egy picivel többet. Volt egy idő, amikor úgy éreztem, hogy képtelen vagyok 13 percnél többet futni, de azt mondtam magamnak, hogy nem létezik, hogy ha más képes rá, akkor én nem, és akkor jutottam el 30 percig, ami már mindjárt jobban hangzik. Sírtam. Annyira fájt, hogy sírtam, nem kaptam levegőt a végére, de megcsináltam, és soha nem éreztem még magam annyira legyőzhetetlennek, mint akkor. :)
Kardióhoz mindenképp hallgassatok zenét, olyat ami felpörget. Íme pár kedvencem:




ERŐSÍTÉS
Mindenkinek van olyan testrésze, amivel nincs megelégedve, ilyenkor kell rádolgozni. Nekem a hasam és a derekam a mumus, ezért gyakran csinálok rá gyakorlatokat. Youtube-on rengeteg ilyet találsz, szerintem az XHIT Daily a legjobb, de a VS Sport sem rossz.



III. IVÁS
Zöld tea és víz. 2,5 liter folyadék minimum kell egy nap, de 4 lenne a legjobb. Én anno nagyon kevés vizet ittam, de mára már észre sem veszem, és simán lemegy napi 3-4 liter. Ez úgy általában is nagyon fontos, nem csak a fogyókúra ideje alatt. Ja és az alkoholban rengeteg kcal van, csak megjegyzem. Tipp: tölts meg egy üveget vízzel, majd vágj bele citromot! Én nem szeretem, de tudom, hogy sokan imádják, és örülhetnek is neki, mert gyorsítja az emésztést. Elvileg ugyanez kígyóuborkával is működik.


IV. ALVÁS
Erre is figyeljetek oda, napi minimum 7 óra fontosabb mint gondolnátok.


+ I. MOTIVÁCIÓ
Nagyon fontos, hogy mindig legyen motivációtok. Csakis magatokért csináljátok az egészet, és lehet, hogy senki nem fog biztatni titeket, mindenki azt fogja mondani, hogy úgyse tudod, de akkor már csak azért is csináld meg! Engem sem támogatott senki, sőt! Ez senki útját nem állhatja el, ha kitűztél egy célt, akkor érd is el. Bárki le tud fogyni, csak akaraterő kell hozzá, türelem és kitartás. Engem a mai napig az fogad itthon, hogy épp sül a sültkrumpli és a rántottsajt, miközben nővérem csokis sütit süt, de hogy biztosan nehéz dolgom legyen a húgom felbont egy tábla csokit. Önuralom level 99. Minden nap át fogod élni ezeket, de tényleg megéri. Nincs annál jobb érzés, mint amikor elmész vásárolni és észreveszed, hogy már egy mérettel kisebb kell mindenből, vagy amikor megjegyzik, hogy hogy lefogytál, majd megkérdezik: hogy csináltad?
"Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha te sem tudnád."

Ha kicsit elvesztetted a motivációd, akkor nézegess Fitspo tumblr oldalakat, de csinálhatsz magadnak egy képmontázst is a szobád falára, hogy mindig szem előtt tartsd a célod. Ha van egy ruha, amibe szeretnél belefogyni, akkor azt is kiakaszthatod a szobádba egy jól látható helyre. Ha pedig teheted, akkor vegyél új sportruhákat, mert az mindig ad egy kis motivációt.

Még annyit hagy fűzzek mindehhez, hogy a mérleg egy csaló. Nem mindig mutatja a valóságot, hiszen az izom jóval nehezebb mint a zsír. Centiben mérjétek le magatok, de a legjobb ha csináltok egy képet. A tükörben legyetek elégedettek magatokkal, ne a mérlegre pillantva.

Biztos vagyok benne, hogy sok mindent kihagytam ebből a posztból, de képtelen lennék mindent egy bejegyzésbe besűríteni. Remélem azért sokaknak tudtam ezzel segíteni egy kicsit. :) Ha bármi kérdésetek van ITT feltehetitek, igyekszem majd minél hamarabb válaszolni.

Sok sikert mindenkinek, meg tudjátok csinálni, csak higgyetek magatokban!

19 megjegyzés:

  1. Jajj de jó, hogy ezt megírtad, nagyon motiváló volt! :) Kb. egy hónapja figyelek tudatosan oda jobban magamra, ez idő alatt teljesen elhagytam a fehér lisztet, a cukor is folyamatban van, bár én cukorhelyettesítőt (stevia, növényi alapú édesítőszer) használok például a teába, mivel anélkül nem szeretem. Így egyáltalán nincs cukorhiányom sem. :) Amit még javasolni tudok az a zab, amelyből zabkását, zablepényt és egyéb egyáltalán nem hizlaló finomságokat is lehet készíteni. :) Remélem néhány hónapon belül én is elérem az áhított alakomat, illetve szerintem nagyon fontos, hogy az alakunktól eltekintve egészségesen, mégis finoman táplálkozzunk, így a későbbiekben is tartható lesz ez az életmód és nem fogunk 2 hét múlva egy fél hűtőt bezabálni, ha lejárt a fogyókúra ideje! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A stevia nagyon jó, én is tervezem majd beszerezni, sütni is szeretnék vele. :)
      A zabos ötletért pedig köszi! :) Az utóbbival meg teljesen egyetértek!

      Törlés
  2. Én kb. két hete lépegetek apránként afelé, hogy fogyni kellene, de csak vasárnaptól mondtam azt, hogy oké, akkor itt az ideje, nincs mese. Kicsit érdekesen oldottam meg, mert most a legelső az, hogy minden nap mozogjak, közben pedig egyre inkább figyelek arra, hogy mit eszek. Soha nem sikerült még 2-3 kilónál többet leadnom, szóval most nagyon reménykedem, hogy amit elkezdtem, az beválik.

    A mérleggel kapcsolatban pedig annyit, hogy mindenki furán néz rám, hogy nem mértem meg magam, amikor elkezdtem, és most sem nézegetem. Egyszerűen nem érdekel az a szám, sokkal inkább az, amit látok, vagy ami a tükörből köszön vissza. Szóval örülök, hogy te sem vagy mérleg-párti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anno én is ugyanúgy kezdtem mint te, és már attól láttam kisebb változásokat, hogy minden nap mozogtam és odafigyeltem arra, hogy mit eszem. :) Remélem sikerül elérned a célod! :)

      Törlés
  3. Nekem rengetegnek tűnik a 4 liter víz, nem biztos, hogy mindenkinek a szervezete megbírja (főleg sport nélkül), még az orvosok, tudósok között sincs egyértelmű válasz. Annyit eddig bizonyosan kivettem, hogy igenis fontos 2 esetleg a napi, 2,5 liter víz fogyasztása, én félnék ennél többet magamhoz venni, nem beszélve a mellékhatásokról, a vesémről. Sport, hőség mellett nyílván más, de nem minden szervezet egyforma. Voltam egy előadáson ahol a vízivásról is szó esett, ott azt mondták, hogy ez az egész vízivás kampány kitaláció, a Coca-Cola és egyéb italok ellenében jött létre, valójában áltudományos érveken alapszik, ellenben nagyon jól jön a víz, borvíz gyártóknak, ha félelemben élünk, mondván minden ami természetellenes, rossz. Sok ilyen kutatást pl. ők támogatnak, amiről mondjuk ki is derül, hogy hát mégsem biztos, hogy úgy van, addig is jól fogynak a termékek, jobban, mint a Coca Cola plasztik korában. Ami tény szerintem, hogy a cukros üdítők rettenetesek, és még én a cukorfüggő sem tudom meginni, hiába reklámozzák katicabogarakkal és gyönyörű zöld pázsittal. Amúgy csodálom, hogy ennyi kitartás és akaraterő van benned, nekem híznom kéne, nem sokat, pár kilót esetleg, de ez legalább annyi türelmet igényelne, mint a fogyás. Jajj de nehéz ez a rendszeresség. Valaki nem tud valami jó hízókúráról esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom, én akkor is maradok a napi 3-4 liternél, még ezek után is jónak gondolom.
      Szerintem csinálj sok erősítő gyakorlatot ha csak pár kg-ot szeretnél hízni. :)

      Törlés
  4. Jajajjajj!! Be ne kapj egy kocka csokit mert veged! Ezt komolyan gondolod? Es komolyan is csinalod? Megint csak az agyatlansag ekes peldajat latjuk. Mar elnezest. Kinek akartok megfelelni lanyok? Ki üz es hajt a heti 6szori edzesre? Megis milyen koncepcio van az ilyenelhatarozasok mögött? Kitalalom. A sok szar ami ragad ratok a mediaban akaratlanul is... megfelelni vagyo görcsök lesztek, nem tudom hogy pasinak vagy ki a hohernak, de ez nem az, ami belülröl jön. Nem lesz több öszinte kapcsolatod es szeretetteljesebb eleted, ha a sajat tiltolistadnak megfeleltetve sajat rabszolgadda teszed magad.
    Alljatok le ezzel a szarsaggal hogy soskaleven elö fitnessz barbikka akarjatok valni.
    Istenem, csak legyetek önmagatok ugy, ahogy NEKTEK tetszik. De ha masok hülye feje utan mesz sose tudod meg mi tetszik neked.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, komolyan csinálom és nagyon jól érzem magam így. :) Csakis saját magamnak akarok megfelelni, senki más nem érdekel. Az életmódváltás nem a médiáról szól, a szenvedésről pedig főleg nem. Ma is istenit ettem ebédre.
      Az emberi kapcsolatokkal pedig egyáltalán nem függ össze ez az egész, amióta ezt csinálom ugyanolyan a kapcsolatom a barátommal, a barátnőimmel és a családommal is.
      Ne legyél már ilyen szűklátású, kérlek. Attól még hogy nem ismersz valamit, az nem azt jelenti, hogy rossz.
      Önmagam vagyok ezzel az élettel, és nekem így tetszik. :) El nem tudod képzelni mennyivel pozitívabban gondolkodom amióta nem eszem azt a sok szemetet, és meg vagyok elégedve magammal.

      Törlés
    2. Sziasztok, én vagyok az, aki egyszer még az alkholokról-cigiről-bulizásról jött prédikálni, csak hogy tudjatok hova tenni, nem tudom, emlékeztek-e még rám :D
      Csak annyit, kedves névtelen, igen, valóban valamennyire igazad van abban, hogy a mai lányok nagy részében iszonyatosan nagy megfelelési vágy van, és erről nem tudnak leállni. Azt hiszem, őket hívjuk anorexiásoknak, ők valóban túlzásba viszik ezt az egészet. De ha valakinek az a célja, hogy fogyjon, és ezért bármit megtesz egészséges keretek között, nem koplal, akkor nem értem, mit zavar téged. :) Én képtelen lennék lemondani a cukros dolgokról, a csokiról, nekem nem is vágyam a bomba alak, de edzek, mozgok, és igyekszem egészségesebben táplálkozni. Mindenki máshogy csinálja, ez elhatározás kérdése, hogy mit szeretne vele elérni. És az biztos, hogy a szervezetben még csak kárt se tesz, így gyakorlatilag semmilyen hátránya nem származik belőle. Mert végül is mi bajod lehet? A sok mozgással fejlődik az izomzat, a csontozat, önbizalmat ad, az egészséges kaják, zöldségek, gyümölcsök erősítik a szervezetet, az immunrendszert, a vitaminok pedig védik azt... Az meg, hogy nem eszel csokit, meg cukrosat, ki hogy bírja. Akinek a célja a fogyás, az szerintem bármit megtesz ennek érdekében, normál keretek közt.

      Törlés
    3. Teljesen egyetértek veled! :)

      Törlés
    4. Kedves Névtelen!
      Szerintem a legtöbben pont azért kezdik el, mert elegük van saját maguk látványából (mint ahogy nekem is az enyémből a tükör előtt) nem a média hatására, hanem a kedvenc farmerom hatására ami nem jött fel rám....... Igenis tartható, én is ezt csinálom és nagyon sok alternatíva van a nassolásra (stevia cukor helyett és teljes kiőrlésű lisztből sütés vagy protein palacsinta/muffin/süti kinek mi...). Tipikusan az az ember vagy aki nem néz jobban utána a dolgoknak, hogy is néz ki és épül fel ez az egész, illetve a "nekem nem sikerül, másnak se legyen jó" alapú alak :). Képzeld leadtam 13 kg és még formás is lettem ;)) (bár nézetem szerint a súlyzós edzés sokkal többre való és jobb eredményt hoz rövidebb idő alatt és jobban feszesít, a női hormonoktól meg nem leszünk kétajtós állatok hiába emelgetjük a nehéz súlyokat, ettől nem kell félni...). Mára az olyan hozzá állású ismerőseim, mint te csak lesnek és féltékenyek ;DDD Én pedig VÉGRE bátran merek fürdőruhát felvenni, testhez simuló ruhákat venni és felhúzni a kedvenc farmeromat (ugye:D) és HIHETETLEN JÓ ÉRZÉS tudni ,hogy megcsináltam és végre elégedettnek lenni saját magammal szembe !!! Azóta PONT HOGY SOKKAL KIEGYENSÚLYOZOTTAB ÉS BOLDOGABB, VIDÁMABB, POZITÍVVABB lettem és mindenki meg is van lepődve!

      Ui.: ez a szöveg nagyon is igaz "Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha te sem tudnád."

      Törlés
  5. Én 100 kilóról fogytam 60 kilóra, egy év alatt. Ez idő alatt a mozgás függője lettem, pedig előtte gyűlöltem bármilyen sportot is :) És bizony ám jól mondod, nagyon jókat és finomakat lehet enni, csak tudni kell hogy mi az, amire semmi szüksége a szervezetnek :)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Én is ezekkel a módszerekkel kezdtem kb 2 hónapja. Már kezdtem elveszíteni a lelkesedésem, de most rátaláltam erre a blogra és látom, hogy sokaknak sikerült :) A mérleg tényleg nem jó barát, én is centiben mérem, 1 hónap után kilóban 3-4kg-ot fogytam viszont a popsimból 10cm-t és a combomból 8-at. Második hónapban kicsit elengedtem magam, az ünnepek, ballagások miatt, a centiket megtartottam. Kb heti 5ször erősítek, vagy futok, bár most hogy jó idő van mindkettő :D Teljes kiőrlésű dolgokat eszek, és teljesen rákattantam a joghurtokra:D
    Sajnos itthon nekem is nagy a kísértés, apukám hentes, anyukám/mamám pedig istenien főz és süt.
    Úgy vagyok vele, hogy megéri csinálni, eddig szégyeneztem a lábaim miatt, bár nem vagyok kövér, nem is voltam, inkább csak akin van mit fogni. Szerintem megéri feladni az egészségtelen dolgokat, mert olyat kapunk cserébe ami csak jót tesz velünk. Hajrá csajok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok, és ne hagyd abba semmiképp, meg lesz az eredménye annak a sok edzésnek, és egészséges táplálkozásnak! :))

      Törlés
  7. haha hetek ota kerülgetem hogy neki kezdjek az egész életmód váltásnak, de most rávettél! utálok futni de ezek szerint van esély hogy megszeretem!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg van rá esély, csak nem egyik napról a másikra fog csoda történni. :) Sok sikert és kitartást! :)

      Törlés
  8. Suliba milyen kaját szoktál vinni?
    Én általában teljes kiőrlésű/rozsos zsemlét, de szerintem az nem olyan "hatásos". Mit tanácsolsz?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában csinálok magamnak itthon egy jó nagy salátát (mindenféle zöldséget felaprítok) plusz viszek magammal 1-2 gyümölcsöt.
      A teljes kiőrlésű/rozsos zsemle is jó szerintem, néha azt is szoktam, csak jól tömd meg zöldségekkel azt is, hogy jól lakj vele. :) Meg külön éthordóba mellé is vihetsz magaddal még pluszba pl koktélparadicsomot vagy répát rágcsálnivalónak.
      Ja, és magokat is szoktam, bár azokat ritkán mert elég drága. (Sózatlan mandulát, kesudiót, diót pl)
      Erről egyébként hamarosan lesz egy külön bejegyzés is, szóval kövesd figyelemmel az oldalt! :)

      Törlés

Minden vélemény számít!