2016. október 17., hétfő

ÉLETMÓDVÁLTÁS II. - Miért lettem vegán, miket tapasztaltam eddig?

Nagyon régóta halogatom már ennek a bejegyzésnek a posztolását, mert egyszerűen annyi mindent szeretnék írni ezzel a témával kapcsolatban, hogy azt sem tudom, hogy hol kezdjem.
Mindig is érdekelt az egészséges táplálkozás, korábban is írtam már egy bejegyzést életmódváltásról (itt), aminek hatalmas sikere lett a blogon, azóta viszont rengeteg mindenen változtattam és fejlődtem, ami által sokkal egészségesebben élek; ezeket szeretném most megosztani veletek. :)
A teljes bejegyzésért kattints tovább!

Először is szeretném leszögezni, hogy ez NEM egy "térítő" bejegyzés, én senkinek nem szeretném megmondani, hogy mit egyen, mit csináljon, hogyan éljen, csupán a tapasztalataimat és a véleményemet szeretném megosztani veletek, főleg, amiért többen is érdeklődtetek az életmódváltásom után.

Mit is jelent vegánnak lenni?
Étkezés terén nem csak a hús, de mindenféle állati eredetű termék elhagyását, tehát a tejet, a tojást és a mézet is.
Ezen felül a vegánok minden olyan dolgot kerülnek, ami állatok kihasználásával jár, például nem hordanak bőrt és szőrmét, nem járnak cirkuszba, állatkertbe, akváriumokba, illetve nem vásárolnak állatokon tesztelt termékeket sem.

Miért lettem vegán?
Abszolút etikai okok miatt, egyszerűen borzalmas, hogy mennyire kihasználják és kínozzák az állatokat, amikor teljesen fölösleges. Ha nem muszáj állatokat ölni/kínozni azért, hogy jól lakjunk és egészségesek legyünk, akkor meg minek?
A részletekbe én most nem kívánok belemenni, mindenkinek bátran ajánlom ezt a három videót, remekül összefoglalják a lényeget:

5 percben a tejiparról:

Gary Yourofsky remek beszéde:

Földlakók c. film:


Mit esznek a vegánok?
Ilyenkor a legtöbb ember fejében egy nagy tál saláta képe ugrik be, pedig fele ennyi vegán se lenne, ha csak salátát tudnánk enni. :D
Mindig is imádtam enni, de amióta vegán vagyok, csak azóta tudom igazán, hogy milyen finom ételek vannak. Bevallom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ennyivel ízletesebb ételeket fogok enni, mint "mindenevő" koromban.
Mellékesen megjegyzem, hogy nekem sem egyik napról a másikra sikerült átállnom, az elején a tejes termékeket nagyon nehéz volt elhagynom, de ma már egyáltalán nem kívánom se a sajtokat, se a csokikat, se a sütiket.
FB-on két csoportot melegen ajánlok minden érdeklődőnek, mert rengeteget segítettek nekem. Az egyik az "Ezt ettem ma - VEGÁN", a másik pedig a "What F.A.T. Vegans Eat" nevű. Mindkettőben egyszerű és nagyszerű receptek tömkelegét találjátok. :)

Készítettem egy montázst is random képekből, amiket a telefonomon találtam. Mind vegán, mind isteni, mind egészséges és egyik sem egy egyszerű saláta.

A vegánság drága?
Egyszer a fejemhez vágták, hogy szerencsés vagyok, hogy megengedhetem magamnak ezt az életmódot, és ez annyira felbosszantott, hogy muszáj erről is írjak egy picit, mert az emberek hatalmas tévhitben élnek ezzel kapcsolatban.
Sokkal kevesebbet költök ételre, amióta vegán vagyok, ráadásul a vegán éttermek sem drágák, a Keletinél (Mennyország szíve vegán étterem és biobolt) például 1.000 Ft egy közepes menü és isteni finom.

"Mi lesz a fehérjével, kálciummal, B12-vel és társaival?"
Ezt igazából a vegánoknak kéne kérdezniük a húsevőktől, erre se szeretnék most bővebben kitérni, a növényekben minden megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van, aki nem hiszi olvasson utána.

Miket tapasztaltam, miért jó vegánnak lenni?
Ez talán a legfontosabb része a bejegyzésnek, hiszen ez az életmódváltás rengeteg mindenben segített nekem, az egészben csak azt bánom, hogy nem váltottam előbb. Mint már említettem, az állatok érdekében kezdtem el az egészet, az itt felsorolt többi pozitívum nekem csak hab a tortán, és nagy meglepetésként is értek. :)

- Amikor vegetáriánusra váltottam, akkor a betegségeim fele megszűnt, viszont minden bajom csak akkor múlt el, amikor vegán lettem. Ez számomra az egyik legpozitívabb dolog, mert rengeteget betegeskedtem, havonta nagyon sok pénzt kellett költenem gyógyszerekre, és persze sok időt kórházakban. Tényleg hihetetlennek tűnik, de amióta így táplálkozom az ég világon semmi egészségügyi problémám nincs. :)

- Szebb lett a bőröm, fényesebb a hajam, és végre a körmeimet is meg tudom már növeszteni. Azelőtt mindig betöredeztek, és gyengék voltak, de most már erősek és hosszúak.

- Kevesebb alvással is beérem, sokkal energikusabb lettem, nem vagyok olyan fáradékony és aluszékony.

- Fogytam, sokkal jobb lett az alakom és még a bőröm is feszesebb lett. A legjobb dolog az egészben az, hogy nem kell odafigyelnem arra, hogy mit eszem, csupán az a lényeg, hogy vegán legyen, és minél színesebb. Egyedül arra koncentrálok, hogy minél változatosabban étkezzek, és minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget egyek, mert azokban rejlik a legtöbb értékes tápanyag. Ezen felül pedig általában délig csak gyümölcsöt eszem, mert szuper egészséges, és nagyon jót tesz a szervezetnek, ezt tapasztalatból mondom. (Utóbbinak olvassatok utána, ha gondoljátok, tényleg szuper dolog.)
Azt azért szeretném kiemelni, hogy vegán táplálkozás mellett is lehet egészségtelen valaki, ha pl csak tésztákat és sok kenyeret eszik.

- Állatvédelem, környezetvédelem! ♥  A fentebb belinkelt 3 videó szinte mindent elmond.

Az állatok nem értünk vannak, hanem velünk!


Ha bármi kérdésetek van ezzel kapcsolatban, akkor nyugodtan írjátok meg itt kommentben, vagy e-mailben (prettyandniceblog@gmail.com), szívesen segítek. A közeljövőben egészséges vegán recepteket is láthattok majd a blogon, de addig is kövessetek IG-on (@dominika_kosik), ott gyakran posztolok vegán finomságokat. :)

20 megjegyzés:

  1. Mindig is imádtam az állatokat és a természetet, viszont ilyen drasztikus változásra csak ilyen okokból én lehet nem lennék képes, óriási pacsi neked ezért!

    Mindemellett rettentő nehéz is az ilyen táplálkozás. Nem értek egyet azzal, hogy drágább a vegán táplálkozás, de jelentősen több energiát, időt és odafigyelést igényel. Nem olyan egyszerű csak "beszaladni a kisboltba", a választható éttermek száma kevés (Budapesten túl pedig elenyésző), sok energiát és gyakorlatot igényel a jó minőségű és változatos ételek elkészítése.
    A hiánybetegségeket pedig csak valóban nagyon jól összeállított étrenddel lehet kivédeni, ami egy óriási buktató. Az emberek nagyon nagy része "normál" étrendi körülmények között sem képes egészséges táplálkozást biztosítani magának, nem hogy egy vegán formában. Én azt látom, hogy sajnos minden jött-ment információt elhisznek az emberek, hitelességre, valódi szakértelemre nem figyelve. Követik a divatot és azt hiszik, hogy mennyire jót tesznek maguknak, holott ez az esetek többségében nem így van. Az esszenciális aminosavak biztosítása például egy nagy bökkenő, ha pedig valaki a tabletta formás vitaminpótlást választaná annak az etikai hátterét is megkérdőjelezném.

    Mindezzel nem a te elveidet és táplálkozásod szeretném kritizálni, mert minden nehézsége ellenére egy vegán életformát is lehet szerintem hiánymentesen folytatni, csak szerettem volna megosztani a véleményem. Szívesen olvasnék további bejegyzéseket is a témában, például recepteket, étterem ajánlókat és vegánkozmetikumokról is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszönöm a hosszú megjegyzésedet, már csak azért is mert hasznos.

      Valamennyire egyet értek veled abban, hogy a vegán táplálkozás nehéz, mert az elején valóban az, én is megszenvedtem vele az első pár hónapban, de most már annyira megszoktam, hogy egyáltalán nem kell előre tervezgetnem, abszolút semmi energiát nem vesz igénybe. Zöldséget és gyümölcsöt kb bárhol lehet kapni, ha pedig valami olcsó édességre vágyik az ember akkor ott az Oreo, vagy a Mr. Baker szelet, ami minden kínainál is kapható.
      Azzal viszont nem értek egyet, hogy a belvárosban alig lenne vegán étterem, mert rengeteg van, és a számuk folyamatosan nő. (Két hete is nyílt egy vegán pékség a Margit hídnál.) A legjobb vegán helyekről egyébként tervezek írni egy külön bejegyzést is, szóval erről majd ott bővebben. :)

      Szerintem vegán étrenden sokkal könnyebb egy tápanyagdús étrendet összeállítani, hiszen növényi alapú táplálkozás. Én pl semmi másra nem figyelek oda, csak arra, hogy változatosan egyek, hogy minden zöldségből kerüljön a tányéromra, és úgy érzem majd kicsattanok. :)

      Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed! :)

      Törlés
  2. Igen, igen, igen!! Nem is tudok mit írni hirtelen, annyira kellett ez most nekem! :) Pont egy kicsit mélyponton voltam a vegánság miatt kapott negatív impulzusok miatt a napokban, mikor most megláttam a bejegyzésedet, és annyira feltöltött ez a hír, hogy el sem tudom neked mondani! Gratulálok!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Én nem vagyok vegán, de mégis érdekes volt számomra a bejegyzésed. Szerintem badarság elítélni valakit amiatt, amit eszik és amit nem, vagy megkérdőjelezni egy felnőtt döntését, valószínűleg tájékozott a témában és tisztában van az összes keringő mendemondával. Azt szeretném kérdezni, hogy nem marja szét a gyomrod a gyümölcsök savassága, ha délig csak azt eszel? Én sokszor próbáltam reggelire csak gyümölcsöt enni, de egyrészt fájt a gyomrom, másrészt egy óra elteltével az egész hűtőt fel akartam falni, és ezt már több mindenkitől hallottam, hogy hasonlóan jártak. Vagy nálad az lehet, hogy "hozzászokott" a gyomrod és a szervezeted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nekem szerencsére semmi bajom tőlük, nagyon jól bírom őket, sosem volt vele probléma. Szerintem ez személyfüggő is lehet, de egyébként ajánlom, hogy figyelj oda a gyümölcsök kombinálására, és azt is megpróbálhatod, hogy egyszerre csak egyfélét eszel, majd vársz minimum fél órát, de inkább egyet és utána valami mást. Általában én is így csinálom, így nagyon "kíméletes". :) (Google -> fruit combination <-- jó kis képeket lehet találni erről, én is mindig onnan lesek, ha elfelejtem :) )

      Törlés
    2. Ja, és próbálj meg kevésbé savas gyümölcsökkel kezdeni, pl: banán, barack, szilva, dinnye, meggy, grapefruit, ananász stb.

      Törlés
  4. Én tulajdonképpen hasonló etikai okokból lettem vegetáriánus, de a vegánságot a saját szemszögömből kicsit hippokrata dolognak éreztem volna. Egyrészt ha olyan szinten nem szeretnék kizsákmányolni élőlényeket, akkor már inkább az "emberi" dolgokkal kezdeném, ergo semmi fast fashion, és ez túl nagy lépésnek tűnik. Basszus, hát a legtöbb iparban felhasznált könnyűfémet embertelen körülmények között bányásszák, és valahol meg kell húzni a határt, különben megőrülünk. Másrészt nem ellenzem az összes állatkísérletet (tudományos kísérletek stb.), persze jobban örülök, ha a kozmetikumaim nem olyanok, noha a L'Oréalt például elég nehéz kikerülni...

    Amúgy az egészség-dolog csak félig igaz, én például azóta vagyok vashiányos. Persze egy-két dologra simán lehet tablettát szedni, de például ebben az esetben hiába van egy csomó vas spenótban, brokkoliban, egyes nyomelemek, például a vas, felszívódását nagyban segítik az állati zsírok/fehérjék, így hiába eszem a sok zöldet, nem marad meg a szervezetemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vegánság pont azért foglalkozik az állatokkal, mert ők nem tudnak kiállni magukért, a lehető legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Ezzel persze nem azt mondom, hogy az emberek nem kerülhetnek ilyen helyzetbe, de az állatoknak tényleg abszolút semmi esélyük.
      Nem gondolom, hogy a L'Oréalt olyan nehéz lenne kikerülni, csak utána kell nézni. Egyébként pont a közeljövőben fogok készíteni egy bejegyzést a cruelty-free márkákról.
      A vashiányod biztos, hogy nem a vegetarianizmusod miatt alakult ki, már csak azért sem, mert én pl mindig is vashiányos voltam, és amióta vegán vagyok semmi, már a tablettákat is régesrég elhagytam.

      Törlés
  5. Én sem vagyok vegán, pedig imádom az állatokat, a cicám is utcáról mentett, és nem járok állatkertekbe, meg ilyesmikbe. Viszont a húsról és úgy általában az állati eredetű termékekről nem tudnék lemondani. Úgy érzem, az aranyközépút az, ahol járok, nagy állatbarát vagyok, és azt sem értem, hogy a két tábor elvetemültjei miért esnek egymásnak és ítélik el a másikat azért, hogy mit eszik vagy mit nem. Emlékszem, egyszer valamilyen vegán állatmentős oldalon megakadtam egy poszt alatt, amin egy totál normálisan felszerelt, jól táplált, boldog ló képe szerepelt, és az idióta kommentelők szétszedték, hogy a lovaglás mekkora állatkínzás, és hogy minden lónak a szabadban a helye vad körülmények közt, na az ilyesfajta vélemények láttán kicsit elkerekedik a szemem, hiszen úgy ítélkeznek, hogy sz*rt sem tudnak a lovakról, én pedig lovas fejjel tudom, hogy mi az, ami a lónak tényleg rossz... szóval például az ilyeneket nem tudom megérteni.
    De alapvetően semmi problémám a vegánsággal, sőt, pont a te posztod hatására vettem meg az Inecto hajolaját, amit javasoltál, és igazad volt, valami csodát művel a hajammal (hasonló van, mint neked, talán az enyém picit göndörebb), és jó érzés, hogy olyan terméket vásároltam, amiben nincsen mesterséges anyag és nem tesztelték állatokon. Nekem nagyon sok vegán étel is guszta, szívesen kipróbálnám, és nem tartom drágábbnak, a húsról viszont nem hiszem, hogy le tudnék mondani.
    Mondjuk nekem például, ha esetleg erre adnám a fejem, valószínűleg nehezebb lenne ilyen éttermekbe járni vidéken (Eger), nem tudom, hogy a fővároson kívül kisebb vidéki városokban mik a lehetőségek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elején én is úgy gondoltam, hogy képtelenség lenne számomra, hogy elhagyjam a tejtermékeket, több hónapos folyamat volt, de végül sikerült, és már egyáltalán nem is hiányzik. :)
      Igen, ebben teljesen egyetértek veled, egyszerűen a hajam tépem, amikor a vegánok ilyen eszméletlenül erőszakos és nevetséges módon elkezdnek háborogni/téríteni.. Mintha a legtöbbjük elfelejtette volna, hogy anno még ők is ugyanúgy táplálkoztak, ha csak nem vegán családba születtek, ami azért manapság még elég ritka. Egyébként ezért is félek mindig elmondani, hogy vegán vagyok, ha új emberekkel találkozom, mert annyira negatív kép él a fejükben. Szóval ilyenkor igyekszem mindig minél tovább húzni, aztán már csak akkor mondom el, amikor már muszáj, mert pl kajálni megyünk vagy valami. :D
      De jó, nagyon örülök, hogy bevált neked a hajolaj! :)
      Egerben tudok egy szuper vega/vegán éttermet: http://www.govindaeger.hu/ Még nem voltam, de nagyon jókat hallottam róla, ha egyszer arra járok, akkor mindenképp benézek ide. :) Meg egyébként pizzát mindenhol lehet kérni sajt/hús nélkül, falafel is szinte mindig van a gyrososoknál, a kínaiaknál pedig gyakran kapni valami tofus-zöldséges ételt. Ja, és a fokhagymás lángos is vegán! :D

      Törlés
  6. Nem vagyok vegetáriánus sem vegán, de nagyon érdekes volt a bejegyzésed. Mindig élvezettel olvasok/nézek ilyen témájú bejegyzéseket/videókat, mert nagyon birizgálja a fantáziámat a téma, érdekesnek találom. Mondjuk azt hiszem teljes mértékig nem lennék képes elhagyni az állati eredetű ételeket, de lényegesen kevesebbet kívánok ezekből, mint mondjuk a családom tagjai. Szeretek ötleteket ellesni vegánoktól, egy csomó új alapanyaggal ismerkedtem meg általuk. Végre köreteknél nem csak a krumpli-rizs-tészta szentháromsága létezik, mert ott a köles, a bulgur, a quinoa, az édesburgonya és egyéb más finomságok. Bevallom még a nyers vegán életmód is nagyon szimpatikus, Fullyraw Christinát például rendszeresen követem youtube-on, nagyon tetszik a felfogása ezekről a dolgokról. Van úgy, hogy beiktatok az életembe húsmentes és teljesen nyers zöldséges-gyümölcsös napokat, utána pedig olyan jól érzem magam, mintha csak valami tisztító kúra lenne. Férjemet is próbálom rávenni ezekre és szerencsére egyre nyitottabb rá, pedig ő aztán megrögzött húsevő :P Szerintem már az is jó dolog, ha az emberek egyre nyitottabbak lesznek ezzel kapcsolatban és mernek kipróbálni vegán, vagy vegetáriánus fogásokat. Nálam pl. tervbe van véve egy vega hamburger kipróbálása - egy ismerősöm azt mesélte, finomabb, mint a húsos :)
    Én sem értem a szélsőséges hozzáállást akár vega, akár húsevő oldalról. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit eszik és fölösleges fujjogni a másikra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól esik, és úgy általában is szuper, hogy ilyen nyitott vagy! :)
      A nyers vegán étkezés pedig tényleg nagyon érdekes, én is elég sok nyers étkezést beiktatok a napjainba, elképesztő, hogy mennyi energiája lesz tőle az embernek.
      Nagyon jót tesz az egészségednek, hogy tartasz ilyen napokat, és egyébként már ez is egy hatalmas lépés, számodra is és úgy általában a vegánság szempontjából is.
      A vegán hamburger tényleg finomabb, mint a húsos, egy ízorgia az egész! :) A Vegan Love nevű helyet bátran ajánlom neked hamburgerezéshez, igaz, hogy nem éppen a legolcsóbb, de nagyon megéri, a legjobbak Budapesten.

      Törlés
  7. Szintén nem vagyok vegetáriánus sem vegán, és imádom az állatokat. Falun élőként (kert+tyúkok+méhek) nem tudnénk lemondani az állati eredetű kajákról. Anyukám mértékkel, de főként magyarosan főz, és imádom xd Legtöbbször itthoni alapanyagokat használunk, szóval tudjuk, hogy az állatok hogy vannak tartva...
    És szintén nem értem, hogy a különféle étkezés képviselői miért csapnak össze.
    Bár az nekem a vegánság ellen van, hogy az ember alapvetően mindenevő. Ettől függetlenül megértem az állatszeretet szempontot, csak ez mégis a természet ellen szól valamelyest. És tudom, hogy az ipar/tömegtermelés hibája, ahogyan tartják az állatokat, ami szörnyű :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, neked úgy biztosan sokkal nehezebb lenne, de egyébként nem is olyan régen még én is azt mondtam, hogy nem tudnék vegán lenni, aztán tessék. Mindig csak a kezdet nehéz.
      Az ember nem mindenevő, ez is egy olyan dolog, amit az ember fejébe kiskorában belevernek, ahogy azt is, hogy igyál tejet, mert akkor erősek lesznek a csontjaid stb. Mind hatalmas nagy baromság, sajnos csak a pénzről szól az egész. A bejegyzésben belinkeltem Gary Yourofsky beszédét, ő például ezekre is részletesebben kitér.

      Törlés
    2. http://veganallatvedelem.blogspot.hu/2014/10/husevo-fogazatunk-van.html
      Ez lemaradt, itt olvashatsz erről bővebben. :)

      Törlés
    3. Valóban érdekes cikk :)
      Amúgy én is igyekszem hetente 1-2 hús/tejmentes napot beiktatni, ki lehet bírni nélküle valóban :D Csak ehhez az is kell persze hosszú távon, hogy az ember újabb alapanyagokat, recepteket fedezzen fel, és a saját életmódjához tudja igazítani :) Szerintem csak egy "egyszerű diétánál" is ez veszi el a legtöbb ember kedvét, hogy nem szán időt kitapasztalni a számára jó kajákat.
      Amúgy szerintem nagyon sokan örülnénk egy bejegyzésnek, amiben leírod, hogy pl. suliba hogyan és mit viszel enni :))

      Törlés
    4. Az kezdésnek szuper, hogy hetente tartasz 1-2 hús/tejmentes napot, sokan így térnek át. :) Nekem például a tejet volt nagyon nehéz elhagyni, ezért úgy csináltam, hogy először abbahagytam a tejivást, aztán a sajt-és túróevést, majd később már az olyan főtt ételeket sem ettem meg, amiben tej volt, végül pedig következett a tejcsoki és minden más. Az a legjobb az egészben, hogy már nem is hiányoznak ezek egyáltalán, ami nálam nagy szó, mert igazi csokifüggő voltam. :D

      Igen, sok kitartás és akaraterő szükséges az első hónapokban, de abszolút megéri!

      Tervezek ilyen bejegyzéseket készíteni, sőt, még videókra is gondoltam. :)

      Törlés
  8. Szia!
    Aranyos, empatikus és igazi ember vagy, hogy ily módon tiszteled az állatokat, hogy nem fogyasztod húsukat. Biztosan nehéz volt életmódot, étkezési szokásokat váltanod. Hidd el, bennem is milliószor megfordult a kérdés, mi lenne, ha vegán, vagy vegetáriánus volnék. Aztán átgondoltam 1-2 dolgot.
    Igen, valamelyest elítélem magam, hogy imádom a húst, főként a disznó húst, illetve a csirkét. Igen, milliószor a szemem elé villan, hogy Uram Isten, mit teszek Én? Megeszem az állatot, akit jobban tisztelek az embernél? Aztán elgondolkozok azon, mit eszek: disznót és csirkét. Ők mire jók, mire alkalmasak? Házat, portát nem védelmez, egeret nem fog meg, különösebben nincs lelkivilága, (ez most lehetséges, hogy butaság volt), emellett nem is áll az emberrel kapcsolatban, értem úgy, hogy: nem jelez nekem, ha éhes, nem kommunikál velem, nem simogatom, stb. Egyszóval csak úgy vannak, ,,élettelenek". Tudom, el fogsz ítélni, de számomra egy disznó és egy csirke csak szimpla állati élelemforrás. Lehet, nem megfelelően értelmezem ezt. De én így látom. Különös elgondolás.
    Emellett, hogy vannak vegánok és vegetáriánusok a Földön, sajnos attól még ugyanúgy feldolgozzák a húsokat, ugyanúgy felszolgálják éttermekben, és ugyanúgy létezik egy rakás ember, aki fogyassza őket. Az, hogy valaki vegán, vagy vegetáriánus, az erre kihelyezett állatok nem menekülnek meg a mészárlás alól. :( Tudom, nekem is fáj valahol a szívem, de ettől csak a Te kis lelkivilágod nyugszik meg. Más nem fog változni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem ítéllek el emiatt, miért ítélnélek el? :) Egyszerűen csak nem értek veled egyet, de ettől függetlenül elfogadom a véleményed.

      Az "Ők mire jók, mire alkalmasak?" kérdésedhez csak annyit fűznék hozzá, hogy akkor Te vagy én mire vagyunk alkalmasak? Mert hát végülis az ember a leghaszontalanabb élőlény, saját kényelmünk érdekében csak kihasználjuk a Földet. Az állatok sem azért vannak, hogy hasznot húzzunk belőle, vagy hogy "hasznos" legyen. Igazából a kiskutya meg a kiscica sem azért van, hogy mi simogathassuk őket, hogy nekünk örömet szerezzenek, ne adj Isten még a házat is őrizzék.

      Abban igazad van, hogy úgyanúgy mészárlás van és húsfogyasztás, de évről évre egyre növekszik a vegánok/vegetáriánusok száma, sok húsevő is egyre kevesebb húst fogyaszt, egyre több vegán/vegetáriánus hely nyílik, egyre több vegyes étteremnek készül vegán étlapja is. Itt azon van a lényeg, hogy a húsra, állati eredetű termékekre való igény folyamatosan csökken, kevesebb fogy, kevesebbet ölnek. (Ezt nem én találtam ki, konkrét adatok, felmérések születtek erről.) Szóval itt több van szó a saját nyugodt lelkivilágomnál. :) De ha ez különösebben érdekel, akkor utánajárhatsz, rengeteg cikk készült már erről (a vegán életmód "sikereiről"), akár én is tudok neked keresni párat, ha tényleg érdekel.

      Törlés

Minden vélemény számít!