2013. december 4., szerda

Az emberi rosszindulat ezer arca

Nagyon ritkán van ilyen poszt, de ismét úgy érzem, hogy túl sok gondolat gyűlt össze a fejemben, amit ki kell írnom magamból. A bejegyzésért kattintsatok tovább!
Első sztori. Előző hét pénteken a Deák téren várakoztam barátnőmre, és a megbeszélt időpont előtt negyed órával odaértem, ezért bőven volt még időm. Egy szórólapot osztogató bácsira lettem figyelmes, akinek a már fagyott kezei közül nem nagyon akartak fogyni a lapok. Néztem az embereket, akik miután megpillantották őt, úgy menekülnek flegma képpel az arcukon, mintha bármi rosszat akarna tőlük.. Szó szerint olyan undorral néztek a bácsira, hogy legszívesebben mindenkihez odamentem volna, hogy észhez térítsem. Most nem azért, de miért fáj elvenni egy rohadt szórólapot, még ha nem is érdekel? Ki tudja mióta áll ott szegény, és miért kényszerült arra, hogy ezt csinálja.

Másik sztori. Az a nap egy tipikus "semmi nem jön össze" nap volt, szóval ez a sztori még egy kis ráadásként is szolgált. Társadalomismeret órán ültem, amikor valaki felvetette a hajléktalanokat. "Nem szabad nekik pénzt adni, mert elisszák, és különben is úgy könnyű pénzt keresni, hogy kint ül, és vár." Ezt a mondatot pedig mindenki helyeselte, és tovább kifejtette, majd nevetés is lett belőle. "Milyen szánalmas, amikor valaki a piros lámpánál újságot árul, és nyomoréknak tetteti magát." Na már most én nem akartam elhinni, hogy jól hallok. Olyan hányinger fogott el abban a pillanatban az emberektől, hogy legszívesebben otthagytam volna mindent és elmentem volna jó messzire. Ha a saját tanárom és osztálytársaim száját ilyen mondatok hagyják el, akkor mit várjak? Mire kéne számítanom? Ha ilyen világban kell élnünk, akkor én ezt nem akarom.
Mindenkinek a maga joga eldönteni, hogy mire költi a pénzét, és ad-e egy kis aprót annak a hajléktalannak vagy sem, de mégis mire költenéd azt a 100 Ft-ot? Biztos, hogy neked nagyobb szükséged van rá mint neki? Hiányozni fog az 1500 Ft-os kávédhoz? Azt pedig már ugyanúgy az ő szíve joga eldönteni, hogy mire költi az összekoldult pénzét. Persze az ő helyzetében élelemre lenne a legevidensebb, de tudjátok mit? Én teljesen megértem amikor alkoholra költik. Csak elég belegondolni, hogy kinn vagy az utcán, semmi célod, semmi örömöd és fázol. Az egyetlen amitől kicsit szebbnek láthatod a világot az az alkohol, amitől még fázni sem fogsz annyira. Azt pedig, hogy hogy lett hajléktalan nem tudhatod, de az utcára kerülést még a legnagyobb ellenségemnek sem kívánnám, mert senki nem érdemli meg. SENKI.

Harmadik sztori. Felszállt a trolira egy idős néni, aki konkrétan csoda, hogy élt, annyira gyenge volt, menni persze meg alig tudott. SENKI nem állt fel átadni a helyét rajtam kívül, szegény meg az út közben vagy 5x megköszönte, hogy átadtam neki, és még bocsánatot is kért, hogy leült helyettem. Ennek a dolognak annyira természetesnek kéne lennie, de ma már valahogy nem az. Meg bírom amikor, azzal jönnek, hogy a BKV-n az idősek milyen erőszakosak. Hát én megmondom őszintén nem csodálom.

Ez az, amin az utóbbi időben elgondolkoztam, az emberi rosszindulat, ami szó szerint határtalan. Annyi rossz van manapság a világban, miért kell az embereknek még ráadásként halálosan bunkónak is lenniük? A legrosszabb az egészben pedig az, hogy észre sem veszik.
Az is eszembe jutott, hogy karácsonykor mindenki egy kicsit odaadóbb, és figyelmesebb a másikkal szemben. Miért nem lehet egész évben ilyen a világ?

Ezzel a bejegyzéssel pedig nem magamat akartam fényezni, hogy én milyen kis udvarias és kedves vagyok, csak már egyszerűen nem bírtam magamban tartani ezeket. Világmegváltó céljaim sincsenek ezzel a poszttal, csak olyan szinten fel tud idegesíteni ez az egész, mint kevés más dolog.


Így a végére pedig tényleg érdekelne, hogy ti mit gondoltok erről a témáról, úgyhogy ha bármi hozzáfűznivalótok van, akkor csak bátran!

15 megjegyzés:

  1. Szia!
    Teljesen igazad van abban, hogy az emberek nagyon méltánytalanul bánnak a náluk szerencsétlenebbekkel. De azért ennyire nem egyértelmű a helyzet. Én mondjuk a szórólaposoktól mindig elveszem a papírt, mert tényleg legalább dolgozik, de a hajléktalanokkal már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Én nem ítélem el őket, szoktam is adni, amikor normálisan kérnek, de mikor elállja az utamat, meg jön utánam, meg még fogdos is, na azt nagyon nem bírom. És még valami: az addig oké, hogy vesz piát is, mert persze tényleg szar lehet az élete, de ha valakinek kaját akarok adni, és tízből kilenc azt mondja, hogy az nem kell, akkor az annyira azért nem szorul rá az én száz forintomra. De olyan is volt már, aki arra kért pénzt, hogy macskakaját vegyen a cicájának, és tényleg arra költötte, neki szó nélkül adtam. Az idős néni esetében is igazad van, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy nem csoda, hogy az emberek ilyen érzéketlenek, mert amikor a néni egyértelműen jó erőben van, két megállót utazik, és fennhangon elkezdi panaszolni a barátnőjének, hogy milyen bunkók a mai fiatalok, hogy senki nem adja át a helyét, akkor engem sem fog el az udvariasság

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idősek, kb tegnapelőtti eset. Megyek reggel az Astoria felé az egyetemre, metró bejön, nénikék (kettő, magyar) beállnak az ajtó KÖZEPÉBE. Nézek egy nagyot, kedvesen megkérdezem hogy nem-e tetszenének arrébb állni, hogy le tudjanak szállni, akik le szeretnének. Néznek rám úgy, mintha kínaiul soroltam volna fel a világ összes sminkmárkáját, maradnak. Emberek szállnak le, persze hozzájuk ütődtek mert hát nem álltak volna el az útból...

      Törlés
  2. Én mostanság fordítva élem meg ezt az idősek vs. fiatalok dolgot. Erőszakosak, igen. De kivel? És milyen körülmények között? Inkább, találják meg a saját súlycsoportjukat és azokkal legyenek olyanok az ilyen emberek, akikkel hasonló a stílusuk....Szívesen odaadom a helyem, de a kölcsönös tisztelet mindenkinek kijár. Kezdve azzal, hogy sokan feleslegesen problémáznak. Amikor van még 15 hely a buszon, de neki egy másik kell, ami foglalt (holott van másik, ahol könnyebben jelezhetné a leszállási szándékot is a buszon, mert ugye ez is egy szempont, neki meg előny is lenne, ha már ragaszkodunk az idős vagyok sémához), akkor nem értem miért kell ilyen körülmények között ordénáré kiabálni a buszon, meg úgy alapjáraton mindenkivel csinálni a cirkuszt. És az a legnagyobb baj, hogy ismerek olyan idős embert, aki szereti a balhét csinálni....Hogy miért? Mert nyugdíjas, unatkozik és jó időtöltés. A rokonai eddig is tudták róla, de amióta ő is bevallotta... Azóta messziről kerülöm, bevallom...nem véletlenül. :/
    Mindennek két oldala van.
    A hajléktalanos dologgal nagyrészt egyetértek, sőt, a pia kell is, ilyen hidegekben, hogy ne fagyjanak át. Más az amikor csak 1 üveggel vesz, és más az, amikor látod már rajta, hogy elvonási tünetei annak, annyira remeg egy üveg piáért..A kettő között lényeges különbség van. Meg, szerintem az se jobb, amikor a tinédzserek ugyanezt a pénzt elisszák, vagy elköltik drogokra, vagy csipszre vagy el játékgépezik, meg mindenféle más egyéb szarra megy el. Most ők akkor mitől különbek? Annyi, hogy őket eltartják, azért olyan nagy a szájuk, meg osztják az észt agyba főbe.... Aki pedig nincstelen annak meg nem maradt semmije sem...nincs ott anyu-apu. Ezért ez a könnyen ítélkezés sokszor...

    VálaszTörlés
  3. Fú, annyi mindent tudnék írni én is, komolyan úgy gondolom a világ megérett a pusztulásra, és ez is csak egy kis szeglete annak, mennyire másak már az emberek, mennyire elhidegültek egymástól, mintha ciki lenne segíteni a másiknak, vagy ciki lenne jónak lenni, mert a gyengeséggel párosítják, vagy nem is tudom...de nagyon szomorú ez a mai helyzet, az tuti, én is sokszor felidegesítem magam.

    VálaszTörlés
  4. A buszos történet nálunk mindennapi - reggelente egy "sulis" busszal járok dolgozni, tele 14-18 éves fiatalokkal, de ha felszáll egy idős ember,neki kell állnia. Egyikük sem hajlandó megmozdulni...Minket Anyáék arra tanítottak, hogy bánjak tisztelettudóan az idősekkel, szerintem ezeket a figyelmességeket a szülőknek kellene a gyerekeiknek megtanítani...

    VálaszTörlés
  5. Teljesen egyet értek. Én nem látok sok hajléktalant, nem is tudom láttam-e már olyan igazi kéregetős hajléktalant, ugyan nagyvárosba járok be tanulni, de kb. egy utcán járok végig. Hozzám még nem jöttek oda kéregetni, ezért én még nem adtam senkinek. De soha nem ítélnék el egy embert, mert hajléktalan. Habár mindkét fajta létezik. Sajnos az olyan is létezik mint amit az osztálytársaid elmondtak. De nagyon rossz a világnézetük, ha csak a negatívat veszik észre. Az élet taníthatna nekik pár leckét... Másik téma. De tényleg vannak olyan idősek, akiknek nem szívesen adom át a helyet, mert tulajdonképpen kierőszakolják, és ott szidják a fiatalokat... Ilyennel keveset találkozok szerencsére. Velem az történt amire különösen emlékszem, hogy a barátnőm elutazott egy hétre, és én, mint kutyaszerető elvittem sétálni a kicsit. Teljesen nyugodtan viszem az állatot magam mellett, minél kisebb helyen, hogy tudjanak közlekedni mellettem az emberek. A kutya teljesen nyugodt, és egy öregember odaszól a bicikliről(!) hogy vidd arrébb azt az undorító rühes dögöt. Könyörgöm... De ma én és barátnőm utaztunk egy nagyon tömött buszon. Barátnőm vette észre a nénit aki állt, és telefonált. Idős volt, és elég túlsúlyos. Néztük egy kicsit, hogy átadjuk-e a helyet, meg hogy adjuk át, mikor szállnak felfele és ugye ne álljuk el az utat lassítva a közlekedést. A barátnőm adta át a helyét végül, én pedig leültem a néni mellé, aki kedvesen megköszönte nekünk. A következő megállón egy pici lányka és egy viszonylag idős nő szállt fel, akinek én adtam át helyet miután mindenki felszállt. Szépen megköszönték, és a kislány az idős nénike mellett volt, és hallottuk barátnőmmel, ahogy a néni mosolyogva beszél a pici feltehetőleg számára ismeretlen pici lánykának. Aranyos látvány volt. Igazából, direkt nem álltam fel egyből, néztem, hogy van-e olyan aki önmagától átadná a helyet... Nem volt.
    Ez egy ilyen nap volt, bár úgy érzem, miután barátnőm mondta, hogy mennyire jó érzés látni amikor megköszönik az emberek hogy átadod a helyet, picit elszégyelltem magam, hogy én tettem többször, nem gondoltam bele.
    Egy picit hosszúra sikeredett ez a komment.

    VálaszTörlés
  6. Én most nem a hajléktalan-idős emberek témával kapcsolatban tapasztaltam ma ilyen rosszindulatot...egy hülye angol feladat miatt egy osztálytársam berágott rám, mert azt mertem írni, hogy 10 év múlva nem egy milliós fizetésű munkája lesz...pedig ez csak vicc volt és a fejemhez vágta, hogy ne hasonlítsam egy 70ezres fizetésű senkiházihoz...én teljesen lefagytam...attól még, hogy valakinek nincs "menő" állása és megdolgozik a pénzéért miért kell lenézni? Teljesen lefagytam. Egyszerűen annyira tudnak idegesíteni az ilyen rosszindulatú emberek...

    VálaszTörlés
  7. Annyit azért hozzátennék, hogy oké, hogy a hajléktalanok isznak, de én mindenre azt mondom, az alkohol nem old meg semmit. Az csak egy látszat, amitől az ember elhiszi, hogy minden rendben van, majd felkel, hány egyet, és ugyanott tart. Sok embert az alkohol juttat az utcára, hogy elissza mindenét. És amikor már közel van ahhoz, hogy mindenét elveszítse, ahelyett, hogy próbál megoldást találni, iszik tovább. Kár, hogy az alkohol nem megoldás, maximum, ha annyit iszol, akkor arra tökéletesen jó, hogy májkárosodásban meghalj, vagy függő legyél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De egy szerencsétlen hajléktalan mégis mi célja legyen? Nem tud dolgozni, nem tud hol aludni, nem tud megfürödni, még egy jó enni se. Legalább szerez magának pár "boldog pillanatot."

      Törlés
  8. Hú, írtam egy tök hosszú kommentet a saját magaméra válaszként, csak nem küldte el, leírom megint, de ha mutatja esetleg másnak, akkor bocsi. XD
    Szóval, röviden-tömören azt írtam, hogy, először is, nem szeretnék személyeskedni. Annyi idős vagyok, mint te, és semmi közöm ahhoz, amit csinálsz, ahogyan élsz, nem is ismerlek, másodszor is, szerintem nyilván megvan a magadhoz való eszed, hogy mérlegelni tudd ezeket a dolgokat. De sokat látom, hogy sok képet osztasz meg alkohollal és cigivel kapcsolatban, és láttam a Weheartitos oldaladon is egy képet, amin te vagy, miközben cigizel (de javíts ki, ha tévedek). Igazából nagyon nem értem egyiket sem, hogy miért kell csinálni. Én mindig is azt tartottam, hogy az alkohol nem old meg semmit, és anélkül is lehet jól érezni magadat. Pluszban én irtózok attól, hogy rosszul legyek, ne tudjam, hol vagyok, bár ezek már elég drasztikus mellékhatásai az alkoholnak, de nem nagyon szoktam inni. De az, hogy valaki ennyi idősen (hozzáteszem, a korosztályomból való emberek, akiket látásból ismerek, valamint az osztályom, és a nálam fiatalabbak is csinálják) inni, vagy cigizni kezdjen, ez nekem magas. Mindkettőre rá lehet szokni, most nem azt mondom, hogy alkoholista, vagy láncdohányos mindenki, aki ezt csinálja, de 16 évesen, amikor a szervezet még fejlődik és amúgy is kiskorú vagy, pont erre van a legkevésbé szükséged. Sosem voltam még részeg, mégis voltak igen jó pillanataim, tehát nekem senki ne mondja, hogy a pia az kell ahhoz, hogy jól érezd magad. Nem nagyon tudom felfogni, miért vonzódsz ezekhez a dolgokhoz, de végül is ez a személyes véleményem, meg a szüleidnek kell erre figyelni és ezzel foglalkozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze alkohol nélkül is lehet szórakozni, de én sem iszom pár pohárnál többet, és nem cigizek bulikon kívül. Én nem gondolom úgy, hogy ez bűn lenne.

      Törlés
  9. nagyon szomorúak ezek a dolgok, ma én is teljesen ledöbbentem. most külföldön tanulok, és az egyik kínai csoporttársamat a karácsonyi vásárban megverték-leütötték csupán azért, mert kínai (+külföldi). döbbenetes. rengeteg mindent tudnék kommentelni hozzá, de egyszerűen nem megy. elég felkavaró volt, ahogy zaklatottan óra közepén mesélte el.

    a szórólapokat egyébként mindig elveszem, nincs szívem visszautasítani senkit, és egyébként is megvizsgálom őket szakmai szempontból is. de akik velem vannak állandóan mérgelődnek, hogy "minek fogadsz el minden szemetet".

    VálaszTörlés
  10. Örülök, hogy valaki végre leírta ezt. Sokszor én is így érzek de eddig azt hittem csak én vagyok kiábrándult. Amúgy az újság (Fedél nélkül), amit árulnak szerintem nagyon jó, én gyakran veszek a hajléktalanoktól. Engem is elszomorít a helyzet hogy vannak emberek akik kénytelen minden napjukat az utcán élni és nincs egy hely amire azt mondhatnák, hogy OTTHON. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy segítünk nekik, és ha nem pénzzel sokan egy kedves szóért is hálásak.

    VálaszTörlés
  11. Szia, nagyon ritkán látogatom az oldaladat,most véletlenszerűen idekeveredtem és nagyon meglepett ez a poszt. az emberek szánalmasak, a minap én is ilyen helyzetbe kerültem, amikor kommunikáció órán előjött egy sztori,hogy egy bácsi amiért lopták a borát fagyállót öntött bele. és ugyebár 2 emberből az egyik fogyasztó meg is halt. a tanárom az osztálytársaimtól kérdezte,hogy szerintük megérdemelt ez egy ember áldozatot és a legnagyobb meglepődésemre MINDENKI helyeselte hogy megérdemelték. alig hittem a fülemek, annyira felháborodtam. és persze amikor érveltem hogy mennyire gusztustalanul gondolják ezeket a dolgokat kinevettek. szóval teljesen együtt érzek veled, örülök hogy ilyen témák is "díszítik" a blogodat.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!